joi, 24 decembrie 2020

Cum învingi un atac de panică în pandemie?

Fiecare zi a pandemiei de Sars-Cov-2 ne aduce din ce în ce mai multe motive de îngrijorare. Granițe închise, o cădere a euro care se preconizează devastatoare, pierderea locurilor de muncă, o creștere a numărului de cazuri de bolnavi și morți. Nu putem ignora aceste realități. Și nici atacurile de panică!


Oricât de mult am vrea ca să gândim pozitiv, să facem Ho’oponopono, să ne înscriem la tot felul de cursuri gratuite care propovăduiesc că stă în puterea noastră să ne creăm mediul în care ne ducem existența. Este dificil și trebuie mai întâi să acceptăm ceea ce ni se întâmplă, Abia apoi, în cunoștință de cauză putem încerca să ajungem la sursa temerilor noastre. Acea sursă interioară, singura pe care o putem transforma.


Frica de moarte pe care am experimentat-o într-o măsură mai mică sau mai mare cu toții în acest provocator 2020 care tocmai se încheie a fost o piatră de încercare extrem de dificilă.


Este înfricoșător să mori în izolare,dar este groaznic și să fii permanent speriat pentru viața celor dragi, mai ales dacă fac parte din grupurile de risc în cazul infectării cu coronavirus. Cel mai înfricoșător este acel sentiment că pierzi complet controlul situației. 


Există mulți care ne-au propovăduit în aceste luni că singura cale este aceea de a ne arunca în Oceanul Fricilor Profunde, de a ne scufunda și a ne lăsa 100% în voia sorții. Parcă Jung spunea că denumim Soartă propriul nostru subconștient de care nu suntem încă deloc conștienți.


Există o grămadă de întrebări pe care ți le pui cu siguranță și tu, frământări ale sufletului care nu se pot liniști de la sine, ci necesită poate multe ședințe la psiholog.


Iată doar câteva dintre aceste întrebări frecvente pe care și le-au pus în 2020 oamenii de pretutindeni:



1. Nu pot să nu citesc știrile despre pandemie, deși știu că acest obicei îmi face rău și îmi induce frica. Ce sa fac?


2. Ce se întâmplă dacă am un coronavirus? 


3. Dacă murim cu toții până la urmă din cauză că nu se găsește leac pentru coronavirus?


4. Părinții mei nu respectă carantina. Cum îi pot face să se protejeze mai bine?


5. Bine, dar cum sprijiniți pe cineva foarte îngrijorat?


6. Cât va dura pandemia de Sars-Cov-2? Se va înrăutăți situația și mai mult? 


7. Cum va fi viața mea post pandemie? 


Iată întrebări ce pot conduce la depresie, anxietate și, extrem de des, la atacuri de panică.


Atacurile de panică, de o frecvență nemaiîntâlnită anterior declanșării pandemiei de coronavirus


Palpitații, transpirații excesive, tremurături, dificultăți de respirație, greață, amețeli, dureri în piept, frisoane și frică de moarte. Acestea sunt câteva dintre simptomele acelora care au un atac de panică,o senzație intensă de frică care atinge apogeul în câteva minute și care durează în medie circa 10 - 15 minute. 


Majoritatea oamenilor - aproximativ 90% din populația lumii - vor experimenta, la un moment dat în viața lor, un atac de panică, fără ca acesta să fie diagnosticat ca o boală. Iată ce spuneau psihologii la finele lui 2019. Acum probabil că procentajul este de peste 98%!


Observă ce anume îți declanșează atacurile de panică, ce s-a întâmplat înainte și după un astfel de atac.


Într-o explicație simplistă, este vorba de o reacție a corpului în fața unui pericol. Este acea triadă: luptă, fugi sau încremenește!


Cumva, în cadrul unui atac de panică suntem asemeni unui copil. Pentru că ne pandemia este ceva cu care deocamdată nu putem lupta de la egal al egal, nu putem să fugim de ea pentru că s-a extins pe tot globul, ajungem ca să înghețăm în fața ei. Dacă în forma luptei sau a fugii un om are nevoie de foarte mult aer, când îngheți de regulă uiți și să respiri. Iar masca pe care suntem obligați să o purtăm nu doar în exterior, ci și în interior ne îngreunează și mai mult respirația. 


Deci, cea mai simplă cale de a scăpa de un atac de panică în momentul în care simțim că se declanșează este acela de a respira. Dacă suntem în casă putem face niște exerciții fizice ușoare (genoflexiuni, de exemplu) pentru a intensifica inspirația și expirația, dacă suntem afară ne putem retrage undeva, într-un loc izolat, unde ne putem elibera câteva minute de mască și a respira profund. Ideea este ca expirul să fie mai lung decât inspirul.



Nu poți face asta? Iată altă soluție blitz de a scăpa de un atac de panică!


În timpul crizei de panică, totul își pierde semnificația și frica devine atât de intensă încât acoperă tot. Prin urmare, abilitatea de a te concentra asupra unui obiect care este în apropierea ta la distragerea atenției de la simptomele corporale, care astfel se calmează până când toate senzațiile neplăcute dispar. Pur și simplu caută un obiect din apropiere și descrie-i în mintea ta culoarea, forma, dimensiunile, temperaturile, greutatea.


Ai nevoie de un specialist bun? Uite mai jos datele de contact:

 

spital psihiatrie

Centrul Medical “Laura Cătană”

Tel.: 0746-287-101

Orar: Non stop

E-mail: office@doctor-psi.ro

Adresă: Sebeș, în localitatea Pianu de Jos, Str. Horea, nr. 148A, jud. Alba 

Pentru pagina de FB dați click AICI!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cateva cuvinte din partea dvs., referitoare la postarea de mai sus, imi vor face o reala placere!

Mărire buze: Intervenții de chirurgie plastică populare la Perfect Touch

Fie că suntem conștiente sau nu, buzele reprezintă un element definitoriu al frumuseții feminine. Odată cu trecerea anilor tot mai multe fem...