marți, 15 mai 2018

Criterii de alegere a mobilierului scolar

A comanda un mobilier școlar de calitate nu e lucru ușor.

Culorile, precum se știe, influențează comportamentul, dar și memoria, de aceea mobilierul pentru școli și grădinițe ar trebui să fie ales cu mare atenție.

La grădiniță copiii asimilează mai bine lecțiile, învață mai rapid să numere, să memoreze figurile geometrice, să citească, când mobilierul este adecvat.

Albul, negru și culoarea maro provoacă o scăderea a performanțelor de învățare ale celor mici, spun psihologii, nu îi ajută pe copii să se concentreze, să fie creativi, să se relaxeze.

Iată așadar explicația de ce albul este niciodată culoarea favorită a copiilor în camera lor și tind să coloreze pereții și mobilierul ei înșiși pentru a aduce veselia în locul unde dorm, se joacă sau învață.

Portocaliul îmbunătățește comportamentul social al copiilor, de aceea ar fi bine să existe sălile de clasă alături de  albastrul care stimulează creativitatea.


Mobilierul multicolor, este extrem de îndrăgit de cei mici, de aceea, în unitățile de învățământ preșcolare și școlare nu ar trebui să lipsească.


Achiziționarea mobilierului școlar este, precum se observă, mult mai dificilă decât ar părea la prima vedere, deoarece trebuie luate în considerare și nuanțele coloristice, alături de criterii obișnuite: 

- dimensiunile pieselor de mobilier școlar și preșcolar (există standarde europene pentru băncile și scaunele destinate copiilor);


- materialele constructive;

- să nu aibă margini ascuțite, asperități ce pot provoca răniri utilizatorilor;

- confortul;

- ușurința de întreținere;


- garanția oferită de producător - menținerea unei relații bune cu furnizorul pe o durată mare de timp asigură înlocuirea promptă a mobilierul deteriorat în urma folosirii.
 

Și aici, în Romania, există firme precum LandScapeConcept, ce produc produse pentru școli și gradinițe de calitate.

Materialele utilizate la fabricarea mobilierului școlar trebuie să fie rezistente la loviri, diverse substanțe ce pot fi vărsate pe ele, inclusiv la produsele chimice de curățenie.

Mesele, scaunele, băncile ar trebui să fie în așa fel proiectate și realizate de către tâmplari încât să fie ușor de curățat și să nu aibă porțiuni care pot acumula praf sau lichide.


Securitatea pe care o prezintă mobilierul  este esențială, știut fiind faptul că micuții sunt mult mai activi decât adulții.

O atenție deosebită trebuie să se acorde sertarelor, colțurilor birourilor și băncilor, care sunt adesea la nivelul ochilor copiilor, Colțurile trebuie rotunjite în scop preventiv, pentru a se evita accidentele.

Cei mici se află în perioada de creștere, de aceea ergonomia mobilierului școlar este foarte  importantă.

Înălțimea meselor, scaunelor, adaptarea mobilierului la morfologia copilului trebuie urmărită cu mare atenție, pentru evitarea ca micuții să nu aibă o postură deficitară la ore.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cateva cuvinte din partea dvs., referitoare la postarea de mai sus, imi vor face o reala placere!

Mărire buze: Intervenții de chirurgie plastică populare la Perfect Touch

Fie că suntem conștiente sau nu, buzele reprezintă un element definitoriu al frumuseții feminine. Odată cu trecerea anilor tot mai multe fem...