luni, 27 decembrie 2021

Cum functioneaza cititoarele de coduri de bare?

Le gasim in aproape orice magazin care se respecta. Nici nu ne putem imagina ce drum anevoios au avut de strabatut aceste dispozitive, scanerele de coduri de bare, care acum ni se par la fel de banale ca si telefoanele inteligente de care nu mai vrem sa ne dezlipim nici macar la masa.

Totul a pornit de la necesitatea bacaniilor americane de a grabi procesul de comert si implicit a oferi clientilor o experinta de cumparare cat mai buna.




Inventatorul codului de bare si a cititorului acestuia a fost un american pe nume Woodland care la jumatatea secolului al 20-lea a pornit in dezvoltarea solutiei sale de la vestitul cod Morse. 


Mai apoi, dupa inca vreo cateva decenii bune, liniutele verticale ce formau codurile de bare de pe produse au fost inlocuite cu patrate (codurile QR actuale).

Cum poate citi un scaner un cod de bare simplu? 


Se porneste de la modelele de tip binar (on/off) mai exact unde linia neagra este egala cu cifra 1 si linia alba cu zero.


Data viitoare uita-te si tu cu mai multa atentie cand vei cumpara diverse produse si o sa observi detalii pe care pana acum nu le-ai bagat in seama:


1. capul aparatului de scanare este dotat cu o lumina (laser sau led) care se focalizeaza pe codul de bare respectiv;


2. lumina se reflecta mai apoi de pe codul de bare catre o celula fotoelectrica care are rolul de a detecta sursa luminoasa. Precum e de asteptat, liniutele negre reflecta mai putina lumina, in timp ce zonele albe o reflecta in cantitate mai mare;


3. celula fotoelectrica respectiva are astfel capacitatea de a genera un model care corespunde cu dungile negre si albe ale codului de bare scanat;


4. in final, circuitul electronic din scanerul de citire al codului de bare va transforma impulsuri.




Avantajele pe care cititoarele de coduri de bare le aduce comertului in numere binare ( zero si unu), care vor fi trimise unui computer:


- permit o citire precisa si foarte rapida a datelor de pe diversele produse, ceea ce are ca efect o sporire a productivitatii activitatii respective (in special comerciale);


- se reduc erorile la introducerea informatiilor;

- se face o pretioasa economie de timp: inclusiv la efectuarea inventarului.


Pe viitor se cauta solutii si mai moderne de colectare a datelor prin folosirea de aparate si softuri performante.


Este o necesitate obiectiva acest lucru, avand in vedere ca oriunde ne-am uita cum, codul de bare sau codul QR este la fel de prezent ca si aerul (chiar si mastile si aparatele de oxigen din spitale au coduri de bare inscriptionate pe etichete sau ambalajele cu care au fost la beneficiarii ce le-au achizitionat!)


70 de ani din momentul in care s-a brevetat acest sistem poate fi mult sau putin, dar cu siguranta tinerii de astazi considera ca ele au existat dintotdeauna, nici macar nu se mai gandesc vreun moment cum ar fi fost fara ele.


Este o inventie care a revolutionat cu certitudine comertul si 2022 va fi in acest sens un an de referinta si o borna importanta pe drumul spre noi inovatii in acest domeniu.


Daca ai un magazin, te bucuri si tu de faptul ca astfel, inclusiv prin utilizarea codurilor de bare si a scanerelor de citire a acestora, ti s-a usurat inventarierea marfurilor pe care le comercializezi si le poti oferi o experienta mai buna clientilor tai care nu mai trebuie sa stea foarte mult la casele de marcat, mai ales acum, in pandemia de coronavirus ce ne-a dat tuturor vietile peste cap.


In orasul micut Troy (Ohio - SUA) s-a scanat primul produs etichetat cu un cos universal la o bacanie modesta. Cu titlu de curiozitate, a fost vorba de... un pachet cu guma de mestecat! 


De ce acest tip de marfa si nu alta? Datorita dimensiunilor foarte mici! Wrigley a vrut sa demonstreze contrariul scepticilor vremii si a reusit pe deplin!


Woodland, alaturi de Bernard Silver au brevetat inital un cod de bare cu pretul produsului si alte informatii (chiar daca initial era vorba de o serie de cercuri concentrice). Povestea adevarata spune ca s-a folosit initial un bec puternic de 500 W si un osciloscop. Evident, in anii 1950, nu existau calculatoarele de azi care sa faca totul foarte simplu.


Totusi, codul de bare in forma de azi - codul de bare universal, a fost creat de George Lauer. La data de 30 martie 1973, specialistii de la MIT au selectat UPC-ul cel mai bun, dintre mai multe propuneri ale vremii si castigator a fost codul de bare al lui Lauer.


La 26 iunie se sarbatoreste in Statele Unite Ziua Nationala a Codurilor de Bare!


Atunci, manageri, marketeri, manageri de produs, ingineri si inventatori, clienti vin ca sa afle noutati despre ce tehnologii sunt in lucru in acest domeniu incitant.


Se folosesc acum scanere si coduri de bare si in asistenta medicala, in comertul cu amanuntul, productia de marfuri, transporturi, logistica.


Poti cumpara scanere de pe idmag.ro.





Date de contact:


Str. Siriului 36-40, București, sector 1, 014354, Romania
Smart ID Dynamics S.A.
www.idmag.ro
mobil: +40376449800
comenzi@idmag.ro


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cateva cuvinte din partea dvs., referitoare la postarea de mai sus, imi vor face o reala placere!

Mărire buze: Intervenții de chirurgie plastică populare la Perfect Touch

Fie că suntem conștiente sau nu, buzele reprezintă un element definitoriu al frumuseții feminine. Odată cu trecerea anilor tot mai multe fem...