duminică, 16 iunie 2019

Jucării din lemn, jucării fără vârstă

Magazinele online specializate propun copiilor o mulțime de jucării din lemn, dar și jucării din plastic sau metal, mai realiste sau abstracte, mai simple sau complexe.


cele mai durabile jucării pentru copii





Jucării realiste sau jucării abstracte? Grea alegere!


Există o multitudine de studii efectuate în mari institute internaționale cu privire la rolul pe care diferitele tipuri de jucării și de activități asociate jocului îl pot avea asupra dezvoltării psihosomatice a micuților noștri.


S-au analizat în detaliu diverse categorii de jucării și s-a ajuns la concluzia certă că acelea care sunt fabricate în așa mod încât să arate foarte realist favorizează socializarea mult mai mult decât jucăriile abstracte folosite de copilașii de vârste foarte mici.


În schimb, pe măsură ce copiii cresc lucrurile se petrec exact pe dos: jucăriile care se îndepărtează de obiectele reale și merg mai mult spre abstractizare permit o dezvoltare mai bună a psihicului acestora.


Există și alte aspecte care afectează jocurile celor mici, începând cu numărul de jucării disponibile și felul acestora, locul de joacă (înăuntru sau afară), dar și dacă cel mic se joacă singur sau împreună cu alți membri ai familiei sau prieteni de vârsta lui.


Astfel, dacă vorbim spre exemplu de materialele de artă, de creațiile creative de diverse forme ale celor mici, ca și jocurile de cuburi și Lego, s-a constatat că ele sunt sub forme de joc solitare.

jocuri pentru copii mici


Spre deosebire de ele, în timp ce mașinuțele, păpușile, ursuleții, rățuștele, precum și alte tipuri de jucării, sunt mai degrabă asociate cu jocurile socio-dramatice. Nu de puține ori cei mici își imaginează anumite scenete, chiar adevărate piese de teatru complexe, care imită în proporție mai mică sau mai mare ceea ce văd la adulții din jurul lor.


Jucării din lemn, jucării din plastic sau metal?



Dacă ar fi să ne referim la tipurile de materiale de joc din punctul de vedere al caracteristicilor și modului lor de folosire, putem împărți aceste obiecte în niște mari categorii: materiale educative, materiale de de construcție, materiale creative și jucării propriu-zise.


Având la dispoziție o diversitate amețitoare de jucării de toate felurile, părinții ajung rapid ca să aibă dificultăți când trebuie să aleagă unele potrivite pentru copiii de vârste mici, care nu pot să își exprime singuri preferințele.


Dacă vom intra pe un site online care comercializează jucării o să vedem că există de multe ori modele foarte apropiate de produse pentru copii realizate atât din lemn, cât și din plastic sau metal. Din nefericire, prețul este acela care dictează, așa încât cele mai ieftine sunt mai des comandate, chiar dacă sunt inferioare calitativ.


Specialiștii ne recomandă ca întotdeauna când avem aceste variante pentru același model de produs pentru copii (lemn versus plastic), să alegem jucăria din lemn mai degrabă decât pe aceea confecționată din materiale plastice sau metal vopsit.


O jucărie din lemn este înainte de toate foarte sigură, deoarece este mai durabilă și nu se poate deteriora foarte ușor. În schimb, dacă vorbim de una fabricată din materiale plastice aceasta poate să se spargă în bucăți care au colțuri ascuțite, neregulate, ce pot să îl rănească pe micuțul care se joacă cu ea. Asta ca să nu mai vorbim de acelea care au părți metalice prost finisate, cu muchii tăioase!

Având în vedere cele de mai sus, este de la sine înțeles că jucăriile din lemn sunt cea mai bună opțiune pentru un sugar, mai ales pentru că orice bebeluș tinde să ducă jucăria în cauză la gură. Evident, lemnul nu trebuie să fie vopsit cu diverse culori toxice.


Lemnul este un material rezistent, atât de solid încât o jucărie confecționată din el chiar poate să fie de multe ori una gen ștafetă, care să treacă de la un frate la altul sau să poată chiar să fie dăruită după o vreme rudelor ori prietenilor.  Mai ales în Germania există multe cazuri în care anumite jucării de lemn devin moștenire de familie, fiind transmise cu respect din generație în generație.

jucării fără vârstă



Iată de ce, deși ele sunt în principiu un pic mai scumpe decât jucăriile din plastic sau metal, dată fiind durabilitatea lor incontestabilă, reprezintă o investiție pe termen lung, pe care orice părinte ar trebui ca să o facă pentru copilul lui.


Toată lumea cunoaște trenulețele de lemn din copilărie de care unii  nu se pot despărți nici măcar la vârsta maturității și chiar a senectuții. Dacă aveți un băiețel, o astfel de jucărie o să îl facă în mod sigur fericit!


Este foarte interesat că și acum jucăriile de lemn sunt în topul celor mai bune din câte au existat vreodată, deși nu au componente electronice, nu vorbesc, nu cântă, nu dansează și nici nu au tot felul de joculețe.


Probabil că se întâmplă acest lucru deoarece o astfel de jucărie confecționată din lemn ajută la formarea unor abilități speciale de raționament ale celui mic. El trebuie să decidă ce anume activități urmează să întreprindă folosind acea jucărie. Nu se poate spune la fel despre o jucărie electronică, unde direcția de joc este dată din start chiar de către producători, iar deviațiile de la acea linie a jocului sunt extrem de mici.  


Așadar, folosind o jucărie de lemn, copilul este provocat să își pună în valoare creativitatea, lucru care îl va ajuta foarte mult mai târziu în viața de adult, deoarece va fi capabil ca să privească o problemă oarecare din unghiuri diverse, originale, așa încât să găsească în final cea mai bună rezolvare la provocarea pe care o are de depășit.


Un aspect la care puțini părinți se gândesc este și faptul că o jucărie de lemn este mai grea decât una asemănătoare din material plastic, de aceea copilul va depune mai mult efort manual în a o utiliza. Pe cale de consecință, micuțul își va amplifica simțul tactil, manevrabilitatea, ceea ce este extrem de benefic mai ales pentru copiii cu o dezvoltare mai redusă a capacităților motorii, precum și în cazul acelora care prezintă anumite tulburări ale simțurilor.

păpuși pentru piese de teatru



Jucăriile din lemn au și un pronunțat caracter educațional, mai ales dacă vorbim de seturile de cuburi, puzzle-uri chiar și literele de la un joc de scrabble.  Este mult mai atractiv pentru un copil mic să folosească aceste bucățele din lemn care au rolul de jucării pentru a construi cuvinte, castele, peisaje, figurile personajelor preferate din desenele animate, decât dacă ar face același lucru pe o tabletă, telefon sau chiar pe un laptop, unde totul este imaterial, virtual, îndepărtat.


Jucării din lemn pentru educația ecologică a micuților



Jucăriile din lemn sunt prietenoase cu mediul, deoarece sunt biodegradabile, pe deplin reciclabile.


Mai mult decât atât, copiii vor ajunge să prețuiască natura, să o păstreze la vârsta adultă, iar atunci când vor crește mari vor fi preocupați de conservarea resurselor și vor opta în mod natural pentru produse ecologice, pe care le vor integra instinctiv în viața lor de adulți.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cateva cuvinte din partea dvs., referitoare la postarea de mai sus, imi vor face o reala placere!

Mărire buze: Intervenții de chirurgie plastică populare la Perfect Touch

Fie că suntem conștiente sau nu, buzele reprezintă un element definitoriu al frumuseții feminine. Odată cu trecerea anilor tot mai multe fem...