luni, 17 iunie 2019

Combustibili grătar: cărbune de lemn sau peleți grill?


cărbune special grillNu există român care să nu aprecieze cum se cuvine o friptură la grătar mâncată la iarbă verde, excluzându-i desigur pe vegetarieni. Dar chiar și ei se pot bucura fără probleme de niște legume perpelite frumos în aer liber pe un grill, dacă nu au trecut sută la sută pe crudități.


În magazine găsim o mulțime de  grătare de toate formele și culorile, din tablă sau din fontă, care funcționează cu cărbune de lemn sau cu brichete din cărbune.

O variantă modernă de combustibil o reprezintă și variantele de peleți.

Ce combustibil folosim pentru grătar?


1. Cărbune de grătar



Toți specialiștii în grătare ne sfătuiesc cam așa: dacă vrem fripturi de calitate, să alegem drept combustibil pentru grătar cărbunele de lemn (preferabil de esență tare, produs în mod tradițional, prin ardere într-un spațiu cu foarte puțin oxigen). Este cel mai bun, nu huila sau alt tip de cărbune ce se scoate din minele subterane.


Cărbunele din lemn va arde întotdeauna domol și va produce mai puțină cenușă chiar și comparativ cu niște vreascuri (surcele care în mod sigur sunt mai de apreciat la întreținerea unui foc de tabără, decât ca să alimentăm cu ele un grătar de vară).


În funcție de esența lemnoasă din care se produce cărbunele de grătar, putem alege între cărbune de grătar din stejar care are o durată mai îndelungată de ardere și care este ideal dacă vrem să gătim la temperaturi joase (indirect) și cărbunele de lemn cu ardere mai rapidă perfect pentru fripturile obișnuite de weekend din esențe lemnoase ce ard mai rapid.


Ceea ce deosebește esențial cărbunele de esență tare de acela extras din mină este faptul că densitatea sa este mult mai mare.

Cărbune lemn vrac și brichete de cărbune lemn



În magazinele fizice și online se găsesc două categorii mari de cărbuni pentru grătar: vrac și sub formă de brichete.


Brichetele de cărbune au forme regulate, care arată foarte estetic. Există brichete de cărbune sub formă rotundă, cu aspect de cuburi sau hexagoane. Sunt foarte mulți clienți, pasionați de făcut fripturi la grătar în aer liber, deoarece combustibilul în cauză arată într-un mare fel. Parcă și friptura la grătar pare mai stilată, mai de restaurant de lux, friptă astfel.


Pasionații cu experiență în făcut grătare în aer liber folosesc brichete din cărbune de lemn atunci când vor să aibă un combustibil care să ardă frumos, constant, vreme îndelungată și să nu existe surprize în procesul de gătire, în sensul că alimentele ce se prepară pe grătar fie sunt insuficient gătite, fie se ard.


În România există se produce tradițional cărbune pentru grătar pe plaiurile harghitene. Este de înțeles acest lucru, dacă ne gândim că acolo există multe păduri, așa încât lemnul de esență tare nu lipsește.


Se fac stive uriașe din lemnele de esență tare (bocșe) în zona Lupeni lor și, după un procedeu lăsat moștenire din moși strămoși ele se ard în prezența unei cantități foarte mici de oxigen. Este o muncă extrem de grea, mediul de  lucru fiind foarte toxic și chiar riscant dar cererea e mare și cei ce se ocupă de această activitate la final obțin un profit frumușel.

2. Peleți


grill cu peleți
Grătarele cu peleți reprezintă o nouă tehnologie în materie de grill-uri, prezintă un design inovator și sunt ecologice. Foarte eficiente din punctul de vedere al consumului de combustibil, ele permit obținerea unor preparate nu doar gustoase, ci și foarte sănătoase. Ele vor începe să detroneze probabil în scurtă vreme grătarele ce funcționează pe bază de cărbuni de lemn.



Cărbune lemn și peleți online, mai avantajos de cumpărat!


Cărbune de lemn se importă și din alte țări, iar prețul lui variat, în funcție de proveniență și esență lemnoasă (stejar, fag, ulm, paltin etc.).


Dacă o să vă decideți să cumpărați online astfel de combustibil special pentru grătar, inclusiv peleți, cel mai bine este că îl comandați online, deoarece așa o să puteți să vă bucurați de niște prețuri mai bune atât la cărbunele de lemn vrac, precum și la varianta mai elegantă de brichete.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cateva cuvinte din partea dvs., referitoare la postarea de mai sus, imi vor face o reala placere!

Mărire buze: Intervenții de chirurgie plastică populare la Perfect Touch

Fie că suntem conștiente sau nu, buzele reprezintă un element definitoriu al frumuseții feminine. Odată cu trecerea anilor tot mai multe fem...