vineri, 6 ianuarie 2023

O cazare de excepție în Sebeș: Hotel Leul de Aur

 În inima Sebeșului, peste străzile orașului medieval, plutește aerul amintit de secole în urmă, plin de mister și liniște. Plimbându-te prin acest orășel transilvănean, aproape că poți auzi tropotul cailor și vocile șoptite ale trecutului.


Emoțiile care însoțesc descoperirea străzilor medievale sunt greu de exprimat prin cuvinte. S-ar putea părea că timpul s-a oprit aici în Evul Mediu, iar atmosfera este încă învăluită în ceața trecutului cavaleresc. Străzile pietruite și turnurile cu alură gotică și neo-gotică invită călătorul să-și descopere cele mai adânci secrete.


Dacă te-au visat și tu trăind în vremurile de demult, alege în vara asta să peteci un concediu de vis în județul Alba. Rezervă o cazare în Sebeș la hotel Leul de Aur pentru ca experiența pe care o vei avea să fie una completă.



Nu pleca însă în această aventură în trecut fără însă a te informa din vreme despre minunățiile arhitecturale pe care le vei găsi acolo. Altfel, nu vei putea sa să te transpui așa cum se cuvine în acele timpuri.


Clădirea Leul de Aur unde te vei caza este una cu o istorie îndelungată. Piatra ei de temelie a fost pusă acum mai bine de 600 de ani, tocmai în 1417 de către comunitatea sașilor din zonă alături de conducerea bisericii evanghelice. La început a fost un han. Ideea celor ce l-au construit a fost aceea de a oferi drumeților și comercianților din vechime un loc unde să se odihnească și să să se înfrupte cu bucate alese.


Leul de Aur avea și o poziție ultracentrală în urbea transilvană (așa cum are și acum), fiind chiar la întretăierea unor importante drumuri comerciale.



Mai trebuie amintit și faptul că însuși voievodul Mihai Viteazul, după Șelimbăr, a poposit la acest han alături de luptătorii ce îl însoțeau.


După ce pe vremea lui Ceaușescu vechiul han a avut destinația de centru cultural al Sebeșului, în primi ani post-revoluționari clădirea și-a pierdut strălucirea de odinioară. 


Din fericire, 2006 a reprezentat anul de grație în care, datorită unei inițiative private și a nu mai puțin de 2 milioane de euro alocați, acest edificiu încărcat de mult esecole de istorie transilvană a renăscut precum pasărea Phoenix. O parte a sa a devenit un frumos hotel foarte mult apreciat de către aceiași ce s-au cazat în camerele sale, iar o altă parte un centru comercial interesant. Ca orice hotel ce se respectă are și un restaurant unde cei interesați pot servi inclusiv din bunătățile locale.


Pentru persoanele romantice, nimici nu poate să fie mai frumos decât să ia cina undeva sus, pe terasă, de unde să poată vedea fără vreo umbră de îngrădire peisajul mirific al zonei.



Dacă în liceu sau facultate ai citit cu nesaț scrierile filosofice ale lui Blaga, află că în Sebeș te așteaptă o surpriză.


Casa Memorială Lucian Blaga, care este parte integrantă a Centrului Cultural Lucian Blaga se află în localitatea Lancrăm situată la doar 4 km de orașul Sebeș. Aici s-a născut marele filozof, poet, prozator și dramaturg român în 1895. Găsești aici documente și obiecte vechi din perioada respectivă, iar casa poate fi vizitată de către turiști, fiind este înscrisă pe lista monumentelor istorice din județul Alba.


Plimbându-te prin Sebeș și vizitând monumentele arhitecturale, vei putea recita versurile lui Blaga pe care le cunoști din vremea liceului:


“Eu nu strivesc corola de minuni a lumii

şi nu ucid 

cu mintea tainele, ce le-ntâlnesc

în calea mea

în flori, în ochi, pe buze ori morminte.

Lumina altora

sugrumă vraja nepătrunsului ascuns

în adâncimi de întuneric,

dar eu,

eu cu lumina mea sporesc a lumii taină -

şi-ntocmai cum cu razele ei albe luna

nu micşorează, ci tremurătoare

măreşte şi mai tare taina nopţii,

aşa îmbogăţesc şi eu întunecata zare

cu largi fiori de sfânt mister

şi tot ce-i neînţeles

se schimbă-n neînţelesuri şi mai mari

sub ochii mei-

căci eu iubesc

şi flori şi ochi şi buze şi morminte.”



Apropo de lucruri mai puțin știute…Știai că Sebeșul este singura cetate orășenească, în legătură cu care s-a păstrat un document oficial de construcție datând din 1387? 


Sebeșul era cunoscut în trecut sub denumirea de Sebeșul Săsesc (în dialectul săsesc: Melnbach, în germană: Mühlbach, Mühlenbach)


Mühlbach este în egală măsură discret și masiv. La fel cum în prezent vechiul se împletește cu noul într-un mod extrem de armonios.


Pune obligatoriu pe lista obiectivelor de vizitat în Sebeș:


  • ansamblul fortificat al bisericii evanghelice;

  • Casa Zápolya;

  • Casa Binder;

  • Piața Mare;

  • Piața Mică;

  • mănăstirea franciscană;

  • clădirea primăriei;

  • Halele Breslelor;

  • casele-monument din centrul istoric.


Și după ce le vei așterne pe lista ta de viitor turist în această localitate din județul Alba, nu uita să te informezi cât mai amplu despre ele. Internetul îți stă la dispoziție pentru asta.


O să găsești date istorice despre această cetate medievală foarte interesante, despre personalitățile ce s-au născut, trăit sau au venit cu diverse ocazii aici. 


Iar mai apoi, nu uita nici de obiectivele naturale excepționale din împrejurimi.


Uite aici un video pentru începutul documentării tale:





Dar, nu uita: mai înainte de orice cazează-te la Leul de Aur. Așa o să fii în contact direct cu energia veacurilor trecute!


Date contact:


Date de contact:

  • Hotel Leul de Aur

  • Adresa: 515800 Sebeș, Str Lucian Blaga nr 8, Județul Alba

  • Recepție: tel fix: 0258 734 500 sau 0358 401 510/  mobil: 0771 136 525

  • Fax: 0358 401 511

  • Email: reservations@leuldeaur.com, office@leuldeaur.com

  • Pagina de Facebook: Hotel Leul de Aur din Sebeș



3 comentarii:

  1. un oraș ce merită vizitat mai ales de bucureșteni! recomand cu cădură și cazarea de la Leul de Aur care are aprecierile celor de au stat acolo

    RăspundețiȘtergere
  2. Luminița Rădulescu6 ianuarie 2023 la 12:23

    o zonă de basm e acolo! am fost, mi-a plăcut, recomand!

    RăspundețiȘtergere
  3. Interesant articol... mulțumesc1

    RăspundețiȘtergere

Cateva cuvinte din partea dvs., referitoare la postarea de mai sus, imi vor face o reala placere!

Mărire buze: Intervenții de chirurgie plastică populare la Perfect Touch

Fie că suntem conștiente sau nu, buzele reprezintă un element definitoriu al frumuseții feminine. Odată cu trecerea anilor tot mai multe fem...