luni, 20 octombrie 2014
Cultura de afine - o oportunitate pentru fermierii romani!
Suntem in plina toamna si pentru ca tratamentele naturiste sunt in mare voga, m-am gandit sa abordam astazi un subiect mai special: cum putem sa ne infiintam o plantatie de afin pe terenul mostenit sau cumparat la tara?
Cultura de afine - o oportunitate pentru fermierii romani
Afinul chiar este un soi vegetal care rezista foarte bine la conditiile de mediu din tara noastra, nu este sensibil la boli si daunatori, precum legumele sau diversele soiuri de cereale, iar piata de desfacere este extinsa: atat in tara, cat si in strainatate, deoarece internetul ne permite sa ajungem cu produsele noastre in cele mai indepartate colturi ale Europei, dar si pe alte continente.
Ce sol este propice infiintarii unei culturi de afine?
Exista mai multe soiuri de afin, asa incat, functie de zona in care se afla amplasat terenul tau poti sa alegi ceea ce se potriveste.
Conditia esentiala pentru ca sa ai succes cu o cultura de afin este aceea de a poseda un sol acid.
O sa ma intrebati ce este un sol acid...
Daca nu sunteti pasionati de agronomie, dar nici de acvaristica, asa cum sunt eu, probabil ca va vin in minte ploile acide sau alte lucruri inspaimantatoare.
Acum o suta de ani un savant danez a dat o definitie corecta a PH-ului: este acea marime ce exprima concentratia de ioni de hidrogen dintr-o solutie apoasa.
V-ati speriat deja? Nu e cazul...
In fapt, lucrurile sunt mult mai simple. Orice pamant contine si o cantitate de apa. Pot sa va zic ca un sol acid are un PH cuprins intre 4,5 si 6 (ca un termen de comparatie, cafeaua are un PH de 5).
Solurile cu un PH sub 4 (foarte acid) sau peste 8 ( foarte alcaline) sunt nefavorabile vietii.
Ideal ar fi sa stabilim care este PH-ul terenului nostru agricol, pentru ca asa vom putea sa nu pierdem plantele prin uscare si vom putea obtine niste recolte bogate. Masurarile se fac usor, cu instrumente nesofisticate, asa ca nu sariti de aceasta etapa, absolut necesara, daca vrem sa infiintam orice tip de cultura agricola.
Soiuri de afine timpurii, de sezon, tarzii - alege ce se potriveste, functie de PH-ul solului si conditiile climatice!
Revenind la afin, exista o multitudine de soiuri pe care le putem cultiva pe terenurile noastre: unele timpurii (Duke, Spartan), altele de sezon (Patriot, Bluecrop) sau tarzii (Legacy, Elliott).
Functie de sol, de clima, de dorinta cultivatorului (de a avea fructe mai timpurii sau tarzii, in toamna), exista soiuri de afine pentru fiecare.
Intretinerea unei culturi de afine este costisitoare?
Daca initial investitia necesita ceva efort, ulterior profitabilitatea unei culturi de afine este foarte buna, plantatia fiind usor de intretinut, cu cheltuieli relativ mici.
In fapt, este nevoie doar de tunderea tufelor de afin si, daca dorim o productie foarte mare la hectar, de fertilizare cu nitrogen sub forma de amoniu, fosfor, potasiu precum si cu o serie de microelemente.
Exista si varianta unei culturi cu adevarat bio, in care nu se folosesc niciun fel fertilizanti, dar presupune sa avem terenul situat intr-o zona montana nepoluata si sa ne impacam cu ideea ca productia la hectar nu poate depasi o tona. O tona de "aur albastru" as putea spune.
Infiintarea unei culturi de afine se amortizeaza usor?
In Romania un kilogram de afine, proaspat culese sau congelate in forma naturala, se vinde in medie cu 10-15 lei, dar la export se ajunge in medie cam la 10-11 euro/kg.
Daca se prelucreaza sub forma de dulceturi, siropuri, evident ca si castigurile cresc pe masura.
Cu o rezistenta la boli iesita din comun, tufele de afin mai au o caracteristica: longevitatea foarte mare. Planta depaseste 40 de ani, asa incat, cu o investitie minima, putem avea recolte cu bataie lunga in viitor, profiturile anuale intinzandu-se pe un numar important de ani..
Afinul este considerat de catre biologi un diamant vegetal care poate fi cultivat cu maxima eficienta in zonele transilvane, pe solurile acide, din apropierea turbariilor, unde nu se pot cultiva cereale sau cartofi.
O plantatie de afin intra pe rod in anul al treilea si in anul cinci deja si-a amortizat total investitia!
Cultivatorii de afine pot primi fonduri europene si guvernamentale?
O oportunitate este reprezentata de fondurile europene și guvernamentale, atrase prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR).
Pepiniera Olunden - furnizoarea ta de material saditor performant pentru infiintare aunei culturi de afine
Daca vreti si dvs. sa deveniti cultivator de afine intr-o lume care pune tot mai mare pret pe produsele naturale cu valente terapeutice deosebite, o varianta de achizitionare a materalului saditor certificat o reprezinta pepiniera Olunden din Finteusu Mare nr.59/A - Somcuta Mare - Maramures, care va ofera o gama larga de soiuri si dimensiuni de afin cu tufa inalta la preturi foarte bune, incepand de la 0,75 euro/bucata.
Pepiniera Olunden este cea mai mare pepiniera producatoare de arbusti de afin cu tufa inalta (Vaccinium Corymbosum) din Sud- Estul Europei, obtinuti prin tehnologia de inmultire "in vitro", asa incat ar fi pacat sa nu beneficiati de experienta lor in materie de cultivare a afinului.
Specialistii de acolo nu doar ca va pot livra plantele necesare unei plantatii performante, dar sa asigura si suportul tehnic necesar, pe toate fazele: infiintare, intretinere si desfacere pentru recoltele de afine obtinute in viitor.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Mărire buze: Intervenții de chirurgie plastică populare la Perfect Touch
Fie că suntem conștiente sau nu, buzele reprezintă un element definitoriu al frumuseții feminine. Odată cu trecerea anilor tot mai multe fem...
-
La inceputul lunii noiembrie voi participa la un workshop de initiere in coaching, pentru ca vreau ca pe viitor sa tin cursuri de dezvoltare...
-
Satui de atatea medicamente de sinteza, tot mai multi dintre noi ne reorientam spre leacurile din vechime, fie ele si intr-o prezentare mai...
-
Aflarea clientului ideal pentru o anume companie este o componentă esențială unei strategii eficiente efectuate de o agenție de mark...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Cateva cuvinte din partea dvs., referitoare la postarea de mai sus, imi vor face o reala placere!