luni, 25 mai 2020

Ritualurile de înmormântare și pandemia de Covid-19

Psihologii subliniază de multă vreme importanța vegherii defunctului, ca instrument eficient de a face mai ușor față doliului. Funcția sa principală este aceea de asimilare a pierderii.

Faptul în sine de a vedea corpul decedat al unei persoane dragi pare să ajute mult la acceptarea realității că persoana în cauză nu mai este în această viață, că a trecut definitiv dincolo. Acolo, în orele acelea ultime de rămas-bun începe procesul de vindecare prin disociere al rudelor și prietenilor.

Acest eveniment ritualic, al vegherii defunctului, este important și pentru că oferă persoanelor puternic afectate un sprijin moral puternic din partea celor apropiați. Există studii care susțin că așa se amortizează în mare parte emoțiile negative. 

Din nefericire, în timpul pandemiei cu coronavirus distanțarea socială nu mai permite ca acest lucru să se mai facă în mod fizic, direct, precum înainte de martie 2019.

Mai este permis în România ritualul vegherii defunctului în pandemia de Covid-19?

În cazul în care defunctul s-a dovedit pozitiv pentru coronavirus ori este suspect că ar fi fost infectat înainte de a deceda, s-a stabilit că, anterior de a fi îngropat/incinerat corpul acestuia, să fie permis accesul limitat și pe o perioadă foarte scurtă în spațiul unde corpul este depus, pentru un rămas bun (de la distanță).

Chiar dacă perioada stării de urgență a trecut și am intrat în starea de alertă, fapt pentru care lucrurile s-au mai relaxat un pic, totuși, există încă ritualuri specifice unei înmormântări tradiționale suspendate sau limitate foarte mult.

Reguli stricte trebuie urmate în pandemie:


- preluarea decedatului de către firma funerară se face de personalul autorizat echipat cu combinezon special, mască, ochelari, cizme de cauciuc și mănuși chirurgicale;
- transportul se face cu capacul sigilat și doar cu mașini de transport autorizate;
- preluarea este posibilă doar în saci;
- cadavrul trebuie stropit anterior cu soluții omologate;
- este interzisă îmbalsămarea;
- nu se mai face priveghi în cazul persoanelor diagnosticate cu covid-19; 
-  slujba religioasă este mult mai scurtă decât anterior pandemiei.

Unele companii funerare, chiar și acelea care oferă servicii funerare ieftine, precum Funerare Ghica, au ales totuși ca să ofere posibilitatea rudelor de a efectua o ceremonie de adio pentru aceia care au murit infectați cu coronavirus odată ce se va încheia perioada pandemiei. Această decizie are la bază recomandărilor psihologilor referitoare la gestionarea durerii, la nevoia emoțională de a efectua o ritualizare chiar și mai târzie a despărțirii definitive de o persoană dragă.

Informațiile sunt mai importante ca niciodată în pandemie, când ai un deces în familie

Pandemia coronavirusului din 2020 a creat o nouă realitate, aflată de multe ori sub spectrul durerii determinate de PIERDERE, sub toate formele posibile în care aceasta se manifestă: inclusiv sub aspectul decesului unor persoane apropiate.

Este greu ca să procesăm atât durerea individuală, cât și pe aceea colectivă, acum, când ne aflăm în fața unui viitor incert pe care nu mai suntem în stare ca să-l controlăm nici măcar în linii generale. Frica îi domină pe mulți români, iar confruntarea cu moartea unor ființe dragi o amplifică și mai mult.

Orice tip de pierdere poate declanșa durere, dar decesul cuiva apropiat este pe primul loc!

Durerea anticipativă este un tip de durere care apare înaintea unei pierderi, adesea după ce o persoană are o boală prelungită (inclusiv în pandemie, dacă s-a aflat în fază terminală la terapie intensivă!). Familia și prietenii pot suferi o perioadă de durere anterioară, pe măsură ce se pregătesc emoțional pentru moartea inevitabilă a acesteia. Când inevitabilul se produce, fiecare va reacționa în funcție de resursele interioare pe care le are, de ajutorul psihologic pe care l-a primit sau nu de la un specialist.

Oamenii care se confruntă cu acest tip de suferință declanșat de decesul unui apropiat (rudă, prieten) pot simți o tristețe sfâșietoare pentru pierderea iminentă, teama de ceea ce se poate întâmpla și cu el în viitorul apropiat, mânie pentru situația în care se găsește din pricina noului coronavirus. Aceste sentimente sunt amplificate foarte mult de statul prelungit în casă, de știrile apocaliptice care îl bombardează din toate părțile.

Doliul după o moarte neașteptată a cuiva drag în pandemie, o mare provocare pentru psihic

În condiții normale, apelăm la rude sau prieteni pentru sprijin, în cazul în care o persoană dragă decedează. Este o reală sursă de alinarea posibilitatea strângerea cunoscuților (prieteni și familie) pentru a o plânge, a împărtăși amintiri fericite despre aceasta și a-și oferi consolare unii altora. 

Acum însă, pandemia coronavirusului a provocat ravagii în multe dintre aceste comportamente specifice unei înmormântări tradiționale.

Stoparea sau limitarea la minim a acelor tradiții care susțin procesul doliului poate face mult mai dificil procesul de refacere emoțională (care în medie nu ar trebui ca să treacă de 6 luni). Factorii asociați cu natura virusului în sine pot, de asemenea, să complice emoțiile pe care le experimentează oamenii. De multe ori apare vinovăția. Combinată cu o frică tot mai mare ce se transformă în panică incontrolabilă.

S-ar putea să apară de multe ori și regretul pentru că nu ai putut face nimic pentru a susține persoana dragă în momentul morții acesteia, deoarece se afla la terapie intensivă sau undeva unde tu nu puteai ajunge din pricina restricțiilor de deplasare. Plus că, uneori, nici măcar la înmormântare sau incinerare nu ai putut participa, deoarece conform interdicției oficialităților, în perioada stării de urgență puteau să fie prezente doar 8 persoane, iar în starea de alertă doar maxim 16.

Informându-te detaliat, discutând chiar și telefonic sau online cu reprezentanții firmelor de pompe funebre pentru a vedea cam ce poți face în noile condiții cînd te confrunți cu o înmormântare, apelând și la un psiholog până la urmă vei reuși ca să treci și prin această încercare foarte dură de care ai parte în 2020.

Funerare Ghica este o firmă unde poți afla detalii esențiale dacă ai în această perioadă un deces în familie! Contactează-i cu încredere!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cateva cuvinte din partea dvs., referitoare la postarea de mai sus, imi vor face o reala placere!

Mărire buze: Intervenții de chirurgie plastică populare la Perfect Touch

Fie că suntem conștiente sau nu, buzele reprezintă un element definitoriu al frumuseții feminine. Odată cu trecerea anilor tot mai multe fem...