marți, 28 octombrie 2014

Plantatii de merisoare - o afacere de succes pentru un cultivator roman!

Satui de atatea medicamente de sinteza, tot mai multi dintre noi ne reorientam spre leacurile din vechime, fie ele si intr-o prezentare mai moderna, in ton cu vremurile pe care le traim.

Asa se face ca saptamana trecuta am comandat online de la o farmacie, nu pastile, stiut fiind ca aceste chimicale de sinteza mai mult rau ne fac, decat bine, ci gemoderivate din muguri si lastari de plante ce cresc pe meleagurile noastre.

Cum tocmai ce am participat la Body Mind Spirit, unde s-a vorbit inclusiv de Sinca Veche, aceasta misterioasa asezare dacica, as vrea sa va povestesc azi despre una dintre plantele atat de dragi stramosilor nostri: modestele merisoare (Vaccinium vitis idaea) -  pline de antioxidanti, benefici pentru sanatate!



Merisoarele rosii ce se gasesc la noi, dar si in alte regiuni cu clima mai rece, in tufe pitice, din zonele subalpine, vin in ajutorul protejarii organismului uman de boli grave, dar si in ameliorarea unora deja instalate, spre deosebire de merisoarele verzi (Hippomane mancinella), ucigatoare, ce cresc in arbori inalti de pana la 9 metri, in America Centrala si Caraibe.

Ce diferenta intre soiul de pe acele melaguri indepartare, calduroase, si modestul nostru merisor, ale carui tufe pitice nu trece in cele mai multe cazuri de 20 de cm, are frunzele mici, ovale si vesnic verzi, ce rezista si la temperaturi de minus 40 de grade Celsius!

Are flori alb-rozalii, sub forma de clopotei delicati, ce cresc aproape de varful plantei, in grupuri mici, de cate 2-3.

Inflorirea acestora se produce la inceputul verii, in iunie-iulie, iar fructele se pot culege toamna, din septembrie pana la caderea brumei, prin noiembrie... Cea mai mare putere vindecatoare o au fructele culese la inceputul toamnei, principiile active pe care le poseda fiind atunci extrem de puternice.

Cunoscut din vechime, merisorul (frunzele, fructele) a fost utilizat empiric de geto-daci in tratarea a numeroase afectiuni, dar mai ales in scop preventiv pentru ca, avand cel mai mare continut de antioxidanti dintre toate fructele comune, ne pazeste de infectii si protejeaza organismul de bolile cronice, mai ales de cele cardiovasculare (un flagel al epocii moderne).

Sucul de merisoare a fost mereu utilizat la sate pentru pastrarea starii de sanatate.

Daca taranii romani il foloseau pentru ca „asa era stiut din batrani”, in anii nostri, cercetatorii au facut numeroase experimente stiintifice pentru a demonstra eficienta deosebita pe care o are consumul de merisoare in stare naturala sau sub forma de suc, vin, gemuri, fructe uscate.

Astfel, in urma cercetarilor efectuate pe voluntari (si cine nu s-ar oferi cand e vorba de merisoare dulci-acrisoare!), s-a remarcat faptul ca ele au o actiune puternica in lupta cu Helicobacter pylori, ce produce ulcerul gastric, dar si fata de Streptococcus mutans, un inamic feroce al danturii noastre, ce se face vinovat de majoritatea cariilor.

Astfel voluntarii, au baut cate o litra de suc de merisoare pe zi (250 ml), impartita in 2-3 reprize, iar oamenii de stiinta au constatat ca astfel bacteriile patogene sunt blocate de a se mai fixa in organism pe o perioada de circa 10 ore.

Alte studii, facute de cercetatorii din intreaga lume, au aratat ca merisoarele au o influenta favorabila si in prevenirea si lupta cu temutul cancer la san (tot datorita antioxidantilor), dar si a bolilor cardiovasculare, renale, reumatice, in normalizarea glicemiei, in imbunatatirea memoriei, putand chiar incetini procesele neurodegenerative.

Asa stand lucrurile, daca locuiti intr-o zona submontana si aveti un teren pe care nu stiti ce sa cultivati, ce-ati zice de o cultura de... merisoare?

Puteti comanda materialul saditor de la pepiniera Olunden, din FINTEUSU MARE NR.59/A - SOMCUTA MARE, jud. MARAMURES, ROMANIA. Acolo veti putea primi si consiliere in infiintarea unei asemenea plantatii, ingrijirea tufelor pitice de merisoare si chiar indicatii referitoare la modul in care veti putea ulterior sa valorificati productia de fructe obtinute.



In final, daca ar fi sa ma intrebati pe mine ce de v-ati apuca de cultivat merisoare, la jumatatea celui de-al doilea deceniu al secolului 21, v-as putea oferi urmatoarele argumente principale:

  • sunt extrem de apreciate in UE, deci veti putea avea o piata de desfacere extinsa si in strainatate, nu doar in Romania (in Europa 1 kg de merisoare se vinde in medie cu 24 de euro);

  • este o cultura extrem de usor de infiintat si ingrijit, pentru ca nu are nevoie de un sol pretentios;

  • din anul al doilea de la infiintarea culturii de merisoare veti putea culege prima recolta;

  • productia la hectar se poate ridica pana la 20 de tone!!!

  • dupa infiintare, puteti sa va extindeti anual plantatia de merisor, deoarece merisorul se inmulteste usor din tufele mature;

  • nu trebuie sa va luptati cu o concurenta acerba, cum ar fi cazul cultivatorilor de mere, prune sau alte fructe obisnuite;

  • merisoarele au avantajul, deloc de neglijat, ca nu sunt usor perisabile, comparativ chiar cu fructele de padure, gen: mure, zmeura, fragi;

  • o tufa de merisor poate rodi si 70 de ani, deci chiar o puteti lasa mostenire copiilor si nepotilor!



Ce ziceti, v-am convins sa deveniti stapan de plantatie de merisor?

6 comentarii:

  1. Buna ziua ,ma numesc Andrei si sunt din Oradea si acuma in primavara vreau sa mi infiintez o mica plantatie de merisor la mine in gradina.in ultimele luni m am documentat destul despre aceasta planta incat m a convins ca merita plantata.am vazut ca sunteti destul de informat in cea ce priveste merisorul si vreau sa va intreb unde as putea sa vand aceste fructe la noi in tara,oras in cantitati mici deocamdata ,cin ar fi interesat sa cumpere si cum pot sa mi fac reclama cu aceste fructe ca sa afle mai multa lume despre mine ? astept un raspuns ,va multumesc! ma puteti contacta pe email :vesea_andrei98@yahoo.com sau la nr de telefon : 0771329088.

    RăspundețiȘtergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  3. am trimis mesajul dvs. Pepinierei Olunden

    RăspundețiȘtergere
  4. Cât costă o tufa de merisor pitic, care zice că u depășește cu mult 20 cm. Ok

    RăspundețiȘtergere
  5. Acest merișor mi-a atras atentia,vazandu-l intr-un gard viu,de la un magazin din Brașov.La inceput m-a interesat să fac gard viu din el.Vazand ce beneficii are,pentru sanatate,m-am hotărât să-l cultiv pentru fructele sale,in interes familiar.Ma interesează înmulțirea lui sau aprovizionarea cu butasi.D aca cineva poate să mă ajute în acest sens,astept la tel.0724013360.

    RăspundețiȘtergere

Cateva cuvinte din partea dvs., referitoare la postarea de mai sus, imi vor face o reala placere!

Mărire buze: Intervenții de chirurgie plastică populare la Perfect Touch

Fie că suntem conștiente sau nu, buzele reprezintă un element definitoriu al frumuseții feminine. Odată cu trecerea anilor tot mai multe fem...